Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Inspirerend ondernemerschap #Lewis Bookcafé

22 apr. 2020

Laat je inspireren door Lewis Bookcafé

Ondernemen ten tijde van crisis: hoe doe je dat? Hoe blijf je kansen zien én grijpen wanneer de situatie onwerkbaar lijkt? Wij zoeken het voor je uit in deze nieuwe serie; inspirerend ondernemerschap. Met vandaag aan het woord: horecazaak Lewis Bookcafé gevestigd in hartje Utrecht.

Normaal gesproken is het zoeken naar een vrij plekje bij Lewis Bookcafé. Van high tea tot een glas wijn op het terras; zowel de locals als toeristen weten deze spot te vinden. Maar tijden zijn veranderd. De horeca is door de coronacrisis hard geraakt. Ook Lewis merkt dit. “Het hakt er in. Je hebt geen omzet meer. De zaterdagen zijn nu het ‘drukst’, maar dan moet je denken aan 5% van de omzet op een normale zaterdag”, zegt compagnon Helma. “We hadden tijd nodig om over de schok heen te komen. Het is zo onwerkelijk. Inmiddels is er weer ruimte in ons hoofd om te doen wat we willen doen; ondernemen”.

Lewis heeft een manier gevonden om als horecazaak toch open te blijven. Zo verkopen ze via een speciaal luik in de muur (ijs)koffie, ijsjes en smoothies to go. Een slimme oplossing om toch te kunnen blijven draaien.

“Daarnaast hebben we met Pasen een high tea delivery opgericht. Door deze actie zoveel mogelijk te delen op social media hebben we toch maar mooi 25 pakketten kunnen bezorgen. Dat is leuk ondernemerschap”, aldus Helma. Ze kijken nu of dit ook een optie is voor Moederdag of Pinksteren. De klanten reageerden positief. “Dat is leuk om te zien; dat we een vaste kern klanten hebben die ons een hart onder de riem steken”, zegt assistent bedrijfsleidster Anouk.

We zijn maar een kleine zaak, maar met een gigantisch ondernemershart

Maar hoe kom je juist nu tot deze creatieve oplossingen? Hierover zegt Helma: “De creativiteit komt in ups en downs. Maar ik vind het een sport om het nu te redden. Soms ben ik eind van de dag echt niet vrolijk door de omzet, maar ik zit er de volgende dag toch weer. Mijn optimisme houdt me overeind. En mijn doorzettingsvermogen.”.

De coronacrisis haalt het optimisme en doorzettingsvermogen dus naar boven bij de ondernemers achter Lewis. Wat ze verder meenemen als lering uit deze periode? “Dat niets vanzelfsprekend is”, meldt Helma. Dit beaamt Anouk: “Klopt. Deze periode is echt heel zwaar en allesbehalve rooskleurig. Maar juist daardoor blijf ik me focussen op lichtpunten. Ik geniet nog meer van de kleine dingen. Een moeder die met haar kinderen een ijsje komt halen, die aardige meneer die elke week een kopje koffie bij ons koopt: dat zijn de leuke dingen.” Daarbij voegt ze toe: “En ik voel nog meer dan anders hoe trots ik ben op Lewis. We zijn maar een kleine zaak, maar met een gigantisch ondernemershart.”

Tot slot deelt Lewis graag nog wat tips met andere ondernemers. Tip 1? Laat weten dat je open bent en dingen onderneemt. Zet een bord buiten, deel het op social media, op je website, vertel het rond. Daarnaast: probeer tussen al het moeilijke nieuws ook optimistisch te blijven en creatief. “Ik vind het echt wel lastig om mezelf keer op keer bij elkaar te rapen, maar met moed kom je heel ver”, zegt Helma. Haar laatste gouden tip: “Bekijk de situatie maand per maand. Als we één ding hebben geleerd is het wel dat de toekomst zich niet laat voorspellen. Wie had deze situatie ooit verwacht?”

Wil jij Lewis Bookcafé in deze tijd blijven steunen? Dat kan! Ze zijn van 12.00 tot 17.00 geopend voor een heerlijke (ijs)koffie, smoothies of ijs to go. Houd ook hun sociale media in de gaten voor komende high tea delivery acties.

Wil je meer weten over het verhaal van Lewis Bookcafe? Neem contact op met Roosmarijn Jansen door te mailen naar r.jansen@energiepartners.com of bel naar 030-207 40 70. Wil je nog meer inspiratie opdoen? Lees dan hier hoe Grand Hotel Karel V omgaat met de huidige situatie.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.