Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

CO2 Footprint EnergiePartners 2021

28 jul. 2022

Als energieadviesbureau hebben wij de missie om bedrijven en organisaties te helpen besparen op gebouwgebonden energiegebruik. De keuzes die we maken staan in het teken hiervan. We meten hoeveel onze klanten op energie besparen en met hoeveel zij hun CO2-uitstoot hierdoor verminderen. We streven ernaar om deze besparing ieder jaar uit te breiden.

Afgelopen jaar hebben we ons eigen verbruik in kaart gebracht en daarmee onze uitstoot en CO2-voetafdruk berekend. We hebben direct een methode ontwikkeld om deze CO2 voetafdruk meting ieder jaar opnieuw te doen. Zo hebben we straks structureel inzicht in onze uitstoot en kunnen we sturen op het beperken hiervan.

CO2-voetafdruk 2021

De totale CO2-voetafdruk van EnergiePartners kwam in 2021 uit op 23,2 ton CO2. Over 2021 heeft EnergiePartners bij alle klanten in totaal 13.000 ton CO2 helpen besparen.

Dit betekent dat voor elke ton CO2 die wij zelf uitstootte, wij 561 ton CO2 bespaarden bij onze klanten.

In onderstaande infographic is de CO2-voetafdruk van EnergiePartners uitgesplitst over de verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering.

Uit het diagram komt naar voren dat het overgrote deel van de CO2-voetafdruk van EnergiePartners is toe te schrijven aan het vervoer, zowel zakelijk als woon-werkverkeer. Voor elektriciteit en water hebben wij een kleine CO2-voetafdruk. Dit is deels te verklaren doordat het kantoor van EnergiePartners en de externe servers gebruik maken van groene stroom.

Vervoer (woon-werk én zakelijk)

Als we verder inzoomen op het vervoer dan is te zien dat de meerderheid van de gereisde kilometers klimaatneutraal (per fiets, trein of elektrische auto) gebeurd. Dit gaat om 95,349 km van de 181,091 km die in totaal is afgelegd in 2021 (53%).

Om ervoor te zorgen dat dit aandeel in 2022 groter is, stimuleert EnergiePartners zijn werknemers altijd de trein/ov fiets te nemen en wanneer dit niet mogelijk is ervoor te kiezen een elektrische (deel)auto te gebruiken.

Onze uitgangspunten voor al het vervoer zijn als volgt:

  • Zo duurzaam mogelijk
  • Zo efficiënt mogelijk
  • Zo flexibel mogelijk

GWL en Operations

De stroom voor het kantoor van EnergiePartners in Utrecht is afkomstig uit hernieuwbare bronnen, daarnaast wordt het kantoor verwarmd door middel van het regionale warmtenet van Eneco. Doordat het kantoor wordt verwarmd d.m.v. warmte uit het warmtenet in plaats van warmte uit aardgas wordt er ongeveer 50% minder CO2 uitgestoten.

Het emissie-aandeel Operations in de CO2-voetafdruk omvat onder andere consumptiegoederen, denk hierbij aan de koffie en thee op kantoor. Hierbij wordt altijd gekozen voor producten met een duurzaam productieproces en deze zijn vaak biologisch.

Thuiswerken en Collega’s Rwanda

Sinds de coronacrisis is het thuiswerk-aandeel sterk toegenomen en is dit niet langer verwaarloosbaar als je kijkt naar de CO2-voetafdruk van een bedrijf. De grootste emissiebronnen van het thuiswerken zijn afkomstig van het GWL tijdens werktijden. Daarom stimuleert EnergiePartners zijn medewerkers om thuis ook groene stroom te nemen en worden werknemers voorzien van informatie m.b.t verduurzamingsacties in en om het eigen huis.

Naast de medewerkers in Nederland heeft EnergiePartners ook twee medewerkers in Rwanda. Hun CO2 uitstoot is daarom ook meegenomen in het totaal.

CO2 Compensatie

De 23,2 ton CO2-eq die EnergiePartners heeft uitgestoten in 2021 hebben wij gecompenseerd door middel van het planten van bomen via de Black Jaguar Foundation. Wat voor ons hierbij een belangrijk punt was, is dat Black Jaguar Foundation geen carbon credit is, maar een manier is om je CO2 te compenseren door daadwerkelijk bomen te planten die uitgroeien tot een gezond ecosysteem. De Black Jaguar Foundation plant een mix van 53 verschillende soorten om een biodivers bos te krijgen dat in ongeveer 26 jaar zal uitgroeien tot volwassen bomen. Dat is niet alleen belangrijk voor het ecosysteem, maar het biedt ook economische en sociale kansen in de regio.

Doel 2022

Voor 2022 hebben we het doel gesteld om klimaatneutraal te worden. Om dit te bereiken zullen we éérst nagaan hoe we onze uitstoot kunnen terugdringen. Dit doen we aan de hand van de uitgebreide CO2 analyse van 2021. Hier kwam onder andere uit dat we veel uitstoot hebben in vervoer. We moedigen onze werknemers dan ook aan om dit jaar extra duurzaam vervoer te gebruiken. Ook het gebruik van groene energie tijdens het thuiswerken wordt gestimuleerd. De resterende CO2-uitstoot in 2022 zal vervolgens worden gecompenseerd door middel van CO2-compensatie.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.