Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Lars vertelt… automatische data-analyse: een langgekoesterde wens wordt werkelijkheid

16 dec. 2021

De besparingspotentie bij bedrijven optimaal benutten? Met automatische data-analyse is dit mogelijk. Het is dan ook een belangrijk hulpmiddel bij energiebesparing in gebouwen. Automatische data-analyse stond qua ontwikkelingen hoog op mijn wensenlijst. De eerste ontwerpen maakten we in 2015 en dit jaar was het zover! Tegenwoordig is automatische data-analyse bij EnergiePartners een feit.

De ontwikkeling van het automatische data-analysesysteem

Begin 2021 startten elf studenten van de bachelor Informatica van de Universiteit Utrecht een softwareproject bij EnergiePartners. Samen met onze programmeurs ontwikkelden zij een data-analysesysteem dat automatische analyses aanmaakt en uitvoert. Deze (na)zomer heeft een team van programmeurs en energieadviseurs het systeem verder afgemaakt. Na maanden hard werken kwam in november het eerste concrete resultaat: de eerste automatische alert.

Belangrijkste actie: goed instellen van de thermostaat

Het goed instellen van de thermostaat is een belangrijke actie met grote besparingspotentie. Uit onze gegevens blijkt dat bij zes op de tien bedrijven met hoge temperatuurverwarming de thermostaat niet goed staat ingesteld! Laten deze bedrijven de thermostaatinstellingen aansluiten op de openingstijden? Dan kunnen zij gemiddeld € 5000 aan gasverspilling voorkomen.

De e-mail over de thermostaatinstellingen is naar 166 bedrijven verstuurd. Hierbij signaleren we niet alleen het probleem. Ook geven we een oplossing in de vorm van een concreet uit te voeren besparingsactie. Wanneer alle bedrijven met deze actie hun instellingen optimaliseren wordt er een besparing gerealiseerd van ruim een miljoen kuub gas per jaar! Zie: Energieverspilling stoppen? Gebruik energiemonitoring!

Enorme besparingspotentie in gebouwen

Het efficiënt instellen van de thermostaat is één van de vele besparingsacties die valt onder doelmatig beheer en onderhoud (hierna: DBO). Zoals beschreven in het artikel Lars vertelt... DBO is zo sexy! is de besparingspotentie van DBO van technieken en systemen groot. Bij mkb-bedrijven gaat het zelfs om een gemiddelde besparing van 12 procent! Tegelijkertijd is goed DBO in de praktijk best moeilijk. Zeker zonder hulpmiddelen. Automatische data-analyse is een grote hulp om DBO makkelijker te maken en de besparingspotentie hiervan te realiseren.

Op basis van verbruiksgegevens en gebouwgegevens

Voor het automatische data-analysesysteem kijken we naar de verbruiksdata uit de hoofdaansluitingen van stroom en gas. Het uitlezen van meetdata uit de slimme meters speelt hierin een belangrijke rol. EnergiePartners hecht daarom groot belang aan meetdata uit slimme meters (zie: Lars vertelt... de waarde van energiemonitoring).

Het automatische data-analysesysteem van EnergiePartners is gebaseerd op een krachtige combinatie, die het mogelijk maakt om de grootste besparingen te detecteren met de hoofdaansluiting. Deze combinatie bestaat uit de volgende punten:

  • de verbruiksdata van een gebouw uit de slimme meter,
  • de gebouwgegevens, zoals openingstijden, en
  • de energie-installaties die in gebruik zijn.

Andere belangrijke acties en alerts

Een thermostaat-check aan het begin van het stookseizoen is de eerste stap. Tegenwoordig kunnen we ook automatisch checken of er iets misgaat met de thermostaatinstellingen tíjdens het stookseizoen. Ook dit komt geregeld voor. Wanneer dit het geval is ontvangt het desbetreffende bedrijf binnen een week een alert. Hetzelfde geldt voor apparaten die stroom verbruiken, maar waarvan de instellingen niet kloppen. Denk aan een luchtbehandelingskast die onnodig aanstaat buiten openingstijden. Ook hier valt nog veel winst te behalen.

Ook in de toekomst van belang

Dit is nog maar het begin! De totale besparingspotentie van de acties bepaalt de volgorde waarin deze toegevoegd worden aan ons data-analysesysteem. Hierin gaan CO2-reductie en geldbesparing hand in hand.

Daarnaast blijven automatische checks of alle systemen in een gebouw goed draaien ook in de toekomst van belang. Ons data-analysesysteem is daarom zo ingericht dat we goed kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en technieken.

Wil je ook gebruik maken van automatische data-analyse en aan de slag met energiebesparing? Sluit jouw bedrijf dan bij ons aan. We helpen je graag verder! Neem gerust contact op met Fulco. Mail naar f.barth@energiepartners.com of bel 06 28 84 76 72. Samen gaan we de energietransitie door!

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.