Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Universiteit Utrecht en EnergiePartners dragen samen bij aan energiebesparing

26 okt. 2021

Unieke samenwerking door studentenproject

Verduurzamen doe je samen! Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Universiteit Utrecht en energieadviesbureau EnergiePartners. Studenten van de bacheloropleiding Informatica dragen in meerdere softwareprojecten bij EnergiePartners een steentje bij aan het klimaatakkoord. Samen met de softwareontwikkelaars van EnergiePartners werken zij aan software die bedrijven begeleidt bij energiebesparing én de overheid helpt met toezichthouden op energie.

EnergiePartners is een onafhankelijk energieadviesbureau dat bedrijven helpt met het verduurzamen van hun bedrijfspand(en). Bachelorstudenten Informatica van de Universiteit Utrecht zijn dit jaar en vorig jaar in verschillende softwareprojecten aan de slag gegaan met de nieuwste ontwikkelingen in het softwareplatform van EnergiePartners: de EnergiePlanner. Deze samenwerking heeft toegevoegde waarde voor studenten, EnergiePartners, de softwaregebruikers (waaronder meerdere overheidsinstanties) en natuurlijk het klimaat.

EnergieScanner doorontwikkelen

Met het eerste softwareproject leverden de studenten een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de EnergieScanner. Ze ontwikkelden een mobiele applicatie waarmee energieadviseurs én toezichthouders op een efficiënte manier een bedrijfspand in kaart brengen. Hierdoor kost het minder tijd om een energieadvies of -controle op maat te maken.

EnergiePartners is enthousiast over de samenwerking. De studenten hebben nieuwe ideeën en zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Jeroen Witteveen, IT-manager bij EnergiePartners: “De IT-studenten hebben een hele frisse blik en denken niet in vast-omlijnde kaders. Soms moet je de kaders dan juist beter aanbrengen, maar vaak hebben de studenten erg interessante ideeën. Dit maakt de samenwerking leuk én uniek.”

Automatische data-analyse

Het tweede softwareproject draaide om automatische data-analyse. De opdracht: een data-analysesysteem ontwikkelen dat automatische analyses aanmaakt en uitvoert. Dit maakt het mogelijk om energieverspilling bij bedrijven te signaleren en zo het energieverbruik te optimaliseren op de bedrijfsvoering.

De automatische data-analyse heeft dusdanig veel potentie dat na de afronding van het project vijf van de elf studenten parttime bij EnergiePartners zijn gestart om het systeem verder uit te breiden. Jessie van den Akker, informaticastudent en parttime softwareontwikkelaar bij EnergiePartners: “Na de afronding van het softwareproject werd ons aangeboden om verder te werken aan het project. Een deel van de groep – waaronder ik – is nu dan ook in dienst bij EnergiePartners.”

Ook partijen die de EnergiePlanner gebruiken zijn blij met de samenwerking. Overheidsinstanties gebruiken de EnergieScanner om toezicht te houden op het energieverbruik van bedrijven. Ook heeft de software van het tweede project een waardevolle toevoeging op de huidige werkwijze.

Inkijkje in het bedrijfsleven

Voor de informaticastudenten heeft het eindvak softwareprojecten veel voordelen. De studenten leren te opereren als zelfstandig team voor een echte opdrachtgever met een uitdaging. In samenwerking met ervaren softwareprogrammeurs van EnergiePartners brengen de studenten kennis en vaardigheden in de praktijk. Zij krijgen een inkijkje in het bedrijfsleven, werken aan een product dat echt gebruikt gaat worden én dat een bijdrage levert aan het verduurzamen van Nederland.

Jessie van den Akker: “Het afstudeerproject is een erg goede kans om praktijkervaring op te doen. Ik heb dan ook veel geleerd binnen mijn eigen vakgebied, maar ook op communicatievlak. Daarnaast is het leuk én leerzaam om iets te bouwen dat daadwerkelijk gebruikt gaat worden, impact heeft op de klanten van EnergiePartners en impact heeft op het milieu.”

Een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen

Beide projecten leveren een bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. Met de EnergieScanner worden meer bedrijven op een efficiëntere manier geholpen te verduurzamen. Met automatische data-analyse wordt energieverspilling tegen gegaan. Ook motiveert het bedrijven om te blijven verduurzamen. Zo gaan we samen de energietransitie door!

.

.

Lees het artikel van de Universiteit Utrecht

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.