Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Lars vertelt: het resultaat telt…

14 okt. 2021

…vinden wij. Maar wij zijn niet de enigen! Dit vindt iedere ondernemer, elk schoolbestuur, elke projectleider, elke wethouder en zelfs de huidige president van Amerika. Daarom besteden we veel tijd aan het goed tellen van het resultaat. Want getallen doen ertoe. Denk aan maximaal 1,5 graad opwarming of 25 procent minder CO2 uitstoot. Maar wélke getallen zijn belangrijk? Hoe bepalen wij de resultaten? En wanneer kloppen de getallen?

CO2 of euro’s

Baseren we het resultaat van ons werk op CO2 of in euro’s? Het is ons in eerste instantie om de CO2 te doen. Onze missie is niet voor niets het verminderen van de CO2-uitstoot. Toch doen ook euro’s ertoe. Wij zien geld als middel om de vermindering van CO2 uitstoot te bereiken. Denk aan geld dat je bespaart door de thermostaat goed in te stellen. Dit bespaarde geld kan vervolgens gebruikt worden om ledverlichting aan te schaffen.

Bij energiebesparing gaan CO2 en euro’s hand in hand. Energiebesparing zorgt immers voor een verminderde CO2-uitstoot én voor een financiële besparing. Daarom maakt het in feite niet zoveel uit of je het resultaat uitdrukt in CO2 of in euro’s.

Wat telt mee?

Om de resultaten te kunnen bepalen hebben wij een start en een eind gedefinieerd. Het startschot gaat zodra wij het energieadvies hebben overgedragen aan de klant. Besparingsacties die de klant voortijd heeft uitgevoerd tellen niet mee. Wij stoppen met tellen zodra een klant geen gebruik meer maakt van onze dienstverlening. Vanaf dat moment weten wij immers niet hoe het verder gaat. Ook al is het onwaarschijnlijk dat uitgevoerde acties worden teruggedraaid. Zonnepanelen zullen niet van het dak worden gehaald.

Referentieverbruik

Om de besparingsresultaten te bepalen maken we gebruik van een referentieverbruik, oftewel startverbruik. Het referentieverbruik is het energieverbruik van het bedrijf voordat deze klant bij ons werd. We vergelijken het huidige energieverbruik met het referentieverbruik en zo worden de gerealiseerde besparingen berekend.

--

Referentiemomenten zijn er volop binnen het klimaatvraagstuk. Denk aan de maximale 1,5 graad temperatuurstijging die in Parijs is afgesproken. Of de verplichte 25 procent CO2-reductie van Nederland uit het Urgenda vonnis. Maar: 1,5 graad en 25 procent ten opzichte van wat? (bekijk het antwoord onderaan de tekst)

--

Meetdata vs. acties

Wij bepalen het resultaat het liefst op basis van meetdata. Meetdata wordt door onafhankelijke meetpartijen gemeten en is een directe maat voor de CO2-uitstoot van een bedrijf. Een alternatief is het meten van het resultaat op basis van uitgevoerde acties. Als er geen meetdata beschikbaar is vallen we hierop terug, al heeft dit niet onze voorkeur. Een belangrijk nadeel van meten op basis van acties wordt duidelijk uit het volgende voorbeeld: de verlichting is vervangen door led, terwijl tegelijkertijd het bedrijf gegroeid is. Op basis van de actie is er energie bespaard, terwijl er op basis van meetdata juist meer verbruik is. Met als resultaat: meer CO2-uitstoot. Hierdoor zijn we eigenlijk verder van ons doel verwijderd geraakt.

Op ieder moment de juiste stand van zaken

Wij willen elk bedrijf of project ieder moment de juiste stand van zaken tonen. Dat zal nooit 100 procent lukken, maar we komen dicht in de buurt. Hiervoor is van elk bedrijf het juiste startverbruik nodig en dat lukt in 99 van de 100 gevallen. Ook moeten we op ieder moment kloppende meetdata hebben. Ook dat gaat meestal goed, maar niet altijd. Vooral bij foutieve meetdata vliegt het resultaat uit de bocht. Een voorbeeld: er zijn gasmeters die maar 6 cijfers aan kunnen. Deze meters hebben dus een maximale stand van 999.999. Hierdoor springen ze na 999.999 niet naar 1 miljoen, maar terug naar 0. Dit zorgt ervoor dat er een heel groot negatief verbruik wordt gemeten. Ook het verzetten van de klok in maart en oktober is een uitdaging voor meetbedrijven en levert geregeld foute gegevens op.

Om dit soort fouten te ondervangen hebben we allerlei automatische checks ingebouwd. Hiermee controleren we of de meetdata klopt. Als uit zo’n automatische check blijkt dat de meetdata niet klopt, dan telt het resultaat van het bedrijf niet mee voor het resultaat van het hele project totdat de fout hersteld is en het resultaat weer klopt.

Zo snel mogelijk naar nul

Ieder bedrijf heeft zijn eigen weg naar nul CO2-uitstoot. Wij meten continu waar je bent op jouw weg. Leg deze weg het liefst zo snel mogelijk af. Immers, hoe sneller je gaat, hoe minder CO2 jouw bedrijf aan het eind van de reis heeft uitgestoten. Begin daarom liever vandaag dan morgen. Wij nemen je daarin graag bij de hand. Neem gerust contact op met Menno. Mail naar m.vankleef@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. Hij helpt je graag op weg!

.

.

Antwoord: 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.