Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Slimme energiebesparing met EBS

19 aug. 2021

De informatieplicht en de energiebesparingsplicht; deze plichten worden steeds bekender en krijgen steeds meer aandacht bij bedrijven. Maar weet je ook wat EBS inhoud? Bij een zestal branches is dit een erkende maatregel binnen de energiebesparingsplicht.

EBS staat voor energieregistratie- en bewakingssysteem. Het EBS geeft inzicht in hoe efficiënt de klimaatinstallatie van een bedrijf draait. Met deze informatie kan het energieverbruik van een bedrijf geoptimaliseerd worden. Hiermee speelt het een belangrijke rol in het tegengaan van energieverspilling.

Voor iedere bedrijfstak is het gebruik van een EBS interessant. Toch is het vanuit de energiebesparingsplicht bij een zestal branches verplicht:

 • Detailhandel
 • Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
 • Hotels en restaurants
 • Kantoren
 • Onderwijsinstellingen
 • Sport en recreatie

De EBS-maatregel bestaat uit het plaatsen van slimme meters en het monitoren van het energieverbruik. Hierin wordt onderscheid gemaakt in de categorieën A, B en C. Daarbij moeten bedrijven in de categorieën B en C ook een rapportagefunctie in hun EBS hebben. Wat er in de rapportage moet staan hangt af van de hoogte van het energie- en gasverbruik van een bedrijf. Dit zijn de categorieën in het kort uitgelegd.

Categorie A

Bedrijven horen bij categorie A als zij voldoen aan één of meer van deze voorwaarden:

 • Aardgasverbruik is meer dan 25.000 m3 per jaar
 • Elektriciteitsverbruik is meer dan 88.000 m3 per jaar
 • Vloeroppervlak is meer dan 1.500 m2

Deze bedrijven moeten een slimme meter plaatsen voor elektriciteit, aardgas en/of warmte. Daarbij is een digitale energieverbruiksmanager verplicht. Dit is een tool dat het energieverbruik in kaart brengt. Een rapportagefunctie is handig, maar geen must. Moet een bedrijf toch rapporteren, dan zou dit ook met Excel kunnen.

Categorie B

Bedrijven horen bij categorie B als zij voldoen aan één of meer van de volgende voorwaarden:

 • Aardgasverbruik is meer dan 75.000 m3 per jaar
 • Elektriciteitsverbruik is meer dan 265.000 kWh per jaar
 • Vloeroppervlak is meer dan 4.400 m2

Bedrijven binnen categorie B zijn verplicht gebruik te maken van een automatische EBS mét rapportagefunctie. Een automatische EBS is een systeem waarbij het mogelijk is om het energieverbruik te monitoren. Het verbruik wordt ingeladen in een monitoringstool. Vanuit daar kan een rapportage gemaakt worden. In deze rapportage is zichtbaar wat het energieverbruik is. Dit moet weergeven worden per dag, per week en per jaar.

Categorie C

De laatste categorie is voor bedrijven met het meeste verbruik. Dit zijn bedrijven die voldoen aan één of meer van de volgende voorwaarden:

 • Aardgasverbruik is meer dan 170.000 m3 per jaar
 • Elektriciteitsverbruik is meer dan 1.000.000 kWh per jaar
 • Vloeroppervlak is meer dan 10.000 m2

Deze bedrijven zijn – net als de bedrijven in categorie B – verplicht gebruik te maken van een automatisch EBS mét rapportagefunctie. Alleen moet dit bij categorie C in combinatie met een gebouwbeheersysteem. Een gebouwbeheersysteem wordt gebruikt om alle installaties centraal aan te sturen. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om de systemen te beheren en zo efficiënt mogelijk op elkaar en de bedrijfsvoering af te stemmen.

De EnergiePlanner is – naast een handige energiebesparingstool – ook een EBS. Bedrijven die binnen categorie A en B vallen en gebruik maken van de EnergiePlanner, voldoen daarom automatisch aan de EBS-maatregel. Wel zo gemakkelijk. En voordelig, aangezien de EnergiePlanner alle tools aanreikt om energieverspilling tegen te gaan.

Meer weten over het EBS en de EnergiePlanner? Neem gerust contact op met Menno. Mail naar m.vankleef@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. Hij helpt je graag op weg!

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.