Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Zet die extra stap!

12 aug. 2021

Verduurzamen: veel bedrijven hebben al mooie stappen gezet. Zij hebben zonnepanelen of een bedrijfspand met energielabel A. Is er dan nog meer winst te behalen? Jazeker! Er zijn veel slimme acties die regelmatig over het hoofd worden gezien, maar wél voor veel energiebesparing zorgen.

Zonnepanelen: ga ook energieverspilling tegen

Alle slimme acties staan in het teken van het optimaliseren van het energieverbruik. Door energieverspilling tegen te gaan neemt het energieverbruik immers af. Het energieverbruik optimaliseren is stap 1 in de Trias Energetica; een driestappenstrategie dat kan worden toegepast in het verduurzamen van een bedrijfspand. In het artikel ‘Energiebesparing: van fabels naar feiten’ is hier uitgebreid over gesproken. De Trias Energetica bestaat uit de volgende stappen:

  • Stap 1: beperk de energievraag en ga verspilling tegen
  • Stap 2: maak maximaal gebruik van duurzame energie
  • Stap 3: gebruik fossiele brandstof zo slim mogelijk

We merken dat veel bedrijven starten met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierdoor beginnen zij met stap 2 in plaats van stap 1. De aanschaf van zonnepanelen juichen wij ontzettend toe! Hoe meer bedrijven zelf opgewekte groene stroom gebruiken, hoe beter dit is voor het milieu. Wél heeft het voordelen om te starten met stap 1 in plaats van stap 2. We leggen je uit waarom.

Van energieverbruik optimaliseren naar zonnepanelen

Regelmatig komt het voor dat systemen binnen een bedrijf niet efficiënt draaien. Denk aan de verwarming, de ventilatie of de verlichting die buiten openingstijden aanstaan. Net als oude TL-lampen die vervangen mogen worden door LED verlichting. Als een bedrijf energieverspilling tegengaat, dan neemt het energieverbruik in veel gevallen drastisch af.

Daarna is het tijd voor stap 2: maximaal gebruik maken van duurzame energie. Veel bedrijven kiezen voor zonnepanelen. Doordat een bedrijf eerst energieverspilling tegengaat en hierdoor het energieverbruik afneemt, hoeven er minder zonnepanelen aangeschaft te worden om het eigen verbruik op te wekken. Qua aanschafkosten bespaart dit geld.

Overproductie van stroom

Ook zijn er bedrijven die bewust meer zonnepanelen aanschaffen dan nodig. Door groene stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet dragen zij hun steentje bij aan een duurzame wereld. Een ander voordeel: bedrijven krijgen een vergoeding voor de stroom die zij netto terugleveren. Helaas heeft het terugleveren van zonnestroom in sommige delen van het land meer haken en ogen gekregen.

Delen van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk zijn niet gebouwd voor de capaciteitsvraag van tegenwoordig. Als gevolg raakt het elektriciteitsnet overbelast. Hierdoor mag in bepaalde regio’s bijvoorbeeld maar een bepaalde hoeveelheid – of zelfs geen – stroom teruggeleverd worden. In de ergste gevallen kunnen zonnepanelen door overbelasting niet eens aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dit is zonde van de investering en de zonnestroom. Er wordt hard gewerkt aan mogelijke oplossingen, maar zover is het helaas nog niet. Meer weten over het overbelaste elektriciteitsnet en hoe dit opgelost kan worden? Lees dit artikel van netbeheerder Liander.

Gelukkig zijn er andere manieren waarop overproductie van stroom efficiënt ingezet kan worden. Bedrijven kunnen hun verbruikspatroon veranderen en meer elektriciteit gebruiken tijdens zonuren. Een andere mogelijkheid is het delen van de stroom. Bedrijven met overproductie worden dan energieleverancier voor andere partijen. Ook kan de overproductie ingezet worden om het gasverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld door in te zetten op alternatieve manieren van verwarming, zoals infraroodverwarming of een warmtepomp. Zo wordt alle zonnestroom toch ingezet.

Het werkelijke energieverbruik: energielabel A

Naast bedrijven met zonnepanelen, hebben bedrijven met energielabel A ook al mooie stappen gezet! Ook bij deze bedrijven is er nog winst te behalen. Gebouwen met energielabel A zijn goed geïsoleerd en hebben de meest energiezuinige technieken. Toch hoeft dit niet direct wat te zeggen over het energieverbruik. Sterker nog: vaak zegt het energielabel weinig over het werkelijke energieverbruik. Uit onderzoek1 blijkt zelfs dat een kantoorpand met energielabel A gemiddeld meer stroom verbruikt dan een kantoorpand met energielabel G (zie: ‘Lars vertelt… stop energieverspilling! Maar welk beleid werkt nou echt?)! Hiermee behalen we met energielabels niet het beoogde doel van CO2-reductie in de gebouwde omgeving.

Het maakt niet uit hoe duurzaam een bedrijfspand is; onnodig veel energieverbruik is altijd zonde. Hetzelfde geldt voor bedrijven met zonnepanelen. In beide gevallen is het daarom slim om het werkelijke energieverbruik in kaart te brengen, zodat energieverspilling zichtbaar wordt. Om dit te kunnen doen is energiemonitoring nodig (zie: ‘Lars vertelt… de waarde van energiemonitoring’).

Energiemonitoring geeft bedrijven grip op het daadwerkelijke energieverbruik. Daarnaast geeft het inzicht in wat goed gaat en wat beter kan. Met slimme besparingsacties kunnen bedrijven resultaatgericht met energiebesparing aan de slag. Iedere uitgevoerde besparingsactie zorgt voor minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Zet daarom die extra stap in energiebesparing en start met energiemonitoring!

Meer weten? Of heb je vragen over je werkelijke energieverbruik? Neem gerust contact op met Menno. Mail naar m.vankleef@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. Hij helpt je graag op weg!

.

.

  1. Sipma J.M. (ECN), Kremer A. (CBS), Vroom J. (CBS), Jan 2017
Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.