Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Energiebesparing: van fabels naar feiten

8 jul. 2021

Verduurzamen: veel bedrijven willen wel, maar kunnen niet. Simpelweg omdat er geen middelen beschikbaar zijn. In deze miniserie nemen wij deze – en andere – barrières weg. Want met de juiste aanpak kan ieder bedrijf verduurzamen!

Er zijn verschillende drijfveren waarom bedrijven willen verduurzamen. Hoofdzakelijk is dit het financiële aspect; men wil de energiekosten verlagen. Ook het klimaat speelt bij veel bedrijven een prominente rol. Een derde – en toenemende – drijfveer is de wet- en regelgeving. De druk op verduurzaming neemt toe; er zijn verschillende wetten en regels en er vindt meer handhaving plaats. Steeds meer bedrijven willen om die reden met energiebesparing aan de slag.

De motivatie om te verduurzamen is er, maar barrières maken het proces moeilijk. Uit onderzoek van Essent (2019) blijkt dat 35 procent van het mkb geen financiële ruimte heeft om te investeren in duurzaamheid. Een vergelijkbaar deel heeft verduurzamen laag op de prioriteitenlijst staan en heeft er geen tijd voor.

Gebrek aan financiële middelen

Veel ondernemers associëren energiebesparing met investeren. Bijvoorbeeld in zonnepanelen, LED verlichting of nieuwe technische installaties. Is de investering niet haalbaar, dan is verduurzamen dat ook niet. Gelukkig kan verduurzamen op meer manieren en zijn grote investeringen geen must.

Neem de Trias Energetica. Deze driestappenstrategie kan worden toegepast in het verduurzamen van een bedrijfspand. Het laat zien dat verduurzamen uit meerdere belangrijke aspecten bestaat. De Trias Energetica bestaat uit de volgende stappen:

  • Stap 1: beperk de energievraag en ga verspilling tegen
  • Stap 2: maak maximaal gebruik van duurzame energie
  • Stap 3: gebruik fossiele brandstoffen zo slim mogelijk

De eerste stap is het tegengaan van verspilling. Hierin gaan energiebesparing en optimalisatie hand in hand. Door het energieverbruik te monitoren en te analyseren wordt energieverspilling zichtbaar. Met deze kennis kan het energieverbruik optimaal afgestemd worden op de bedrijfsvoering. Dit maakt energiemonitoring een waardevolle tool.

Meer weten over energiemonitoring? Lees dan Lars vertelt… de waarde van energiemonitoring. In het artikel vertelt bedrijf De Vries – Welding B.V. hoeveel energie en geld zij bespaard hebben door energieverspilling tegen te gaan.

Is er energieverspilling gedetecteerd? Dan kan men aan de slag om dit op te lossen. Dit is geen grote investering. Staat het ventilatiesysteem onnodig aan als het bedrijfspand gesloten is? Dan is dit opgelost met een aanpassing in de instellingen.

Door het energieverbruik te optimaliseren is het mogelijk om budgetneutraal te verduurzamen. Hiervoor pakt een bedrijf eerst de kosteloze besparingsacties op die energieverspilling tegengaan. Nadat deze acties uitgevoerd zijn gaat het energieverbruik omlaag. Net als de energierekening. Het vrijgekomen geld kan vervolgens gebruikt worden om nieuwe besparingsacties uit te voeren.

Hoe meer het energieverbruik geoptimaliseerd wordt, hoe meer geld er vrijkomt. Vanuit daar is het mogelijk om te kijken naar stap 2 en stap 3 van de Trias Energetica. Kortom, door budgetneutraal te verduurzamen worden investeringen realiseerbaar zonder dat hier budget voor vrijgemaakt is.

Gebrek aan tijd

De tweede grote barrière is tijd. Veel bedrijven hebben andere prioriteiten en geen tijd om te verduurzamen. Gelukkig hoeft verduurzamen niet veel tijd te kosten. Zeker niet met de juiste tools. Bedrijven die data over hun energieverbruik verzamelen en dit goed interpreteren maken de meest efficiënte keuzes. Hoe efficiënter de keuzes zijn, hoe minder tijd dit op lange termijn kost. Door vooraf de juiste gegevens inzichtelijk te maken is bekend:

  • wanneer welke besparingsactie het beste uitgevoerd kan worden
  • hoeveel deze besparingsactie oplevert

Het verzamelen van data is voor ieder bedrijf realiseerbaar. Wél is het juist interpreteren van deze data een vak apart. Het kan daarom erg nuttig zijn om een expert in te schakelen. Voor bedrijven met weinig tijd is dit zeker het geval!

Daarnaast kan een expert nog meer uit handen nemen. Bijvoorbeeld door een op maat gemaakt energiebesparingsplan te ontwikkelen. Dit maakt prioriteren gemakkelijk. Bedrijven weten immers precies wanneer welke besparingsacties rendabel worden. Kortom, voor bedrijven met gebrek aan tijd is verduurzamen zeker mogelijk wanneer de juiste expertise in huis gehaald wordt!

Meteen aan de slag

Ieder bedrijf kan verduurzamen! Ook zonder grote investeringen in tijd en geld. De besparingstool de EnergiePlanner helpt daarbij. Eén van de energieadviseurs van EnergiePartners maakt een persoonlijk energiebesparingsplan. Dit gebeurt op basis van het bedrijfspand, het energieverbruik en de wensen en doelen van een bedrijf. Eventuele barrières worden hierdoor weggenomen. Zo kan ieder bedrijf aan de slag met verduurzamen. Of dit nou vanwege geldbesparing, klimaat of wet- en regelgeving is.

Meer weten over de EnergiePlanner? Neem gerust contact op met Menno. Mail naar m.vankleef@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. We helpen je graag op weg!

.

.

Essent (2019). Verduurzamen van het energieverbruik in het mkb. Geraadpleegd op https://bit.ly/3xYaLrs | uitgevoerd door Kantar: M. Pronk, E. Damhuis |

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.