Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Lars vertelt... toezichthouden op energie? Onderschat het niet!

11 feb. 2021

In 2020 nam EnergiePartners – in het kader van de versterkte uitvoering – tientallen toezichthouders mee naar energiecontroles op locatie. Op verzoek van omgevingsdiensten trainen we ook dit jaar weer tientallen toezichthouders. Dit doen we graag. Het is ook hard nodig, want er komt veel kijken bij toezichthouden op energie!

Toezichthouden op energie is moeilijk

Wij merken dat zowel in Den Haag als bij gemeenten, toezichthouden op energie vaak wordt onderschat. Het is meer dan het afvinken van een lijstje. Wellicht werkt dit wel bij andere milieu onderwerpen – daar hebben wij geen verstand van – maar toezichthouden op energie is complexer. Daarom verdient de baan van de energietoezichthouder naar ons idee meer aanzien en aandacht dan deze momenteel krijgt.

Inhoudelijke kennis en vaardigheden

Maar wat maakt een goede energietoezichthouder? Ten eerste is dat voldoende basiskennis over de natuurkundige achtergrond van energie. Denk aan thermodynamica. Ook snel rekenen, correct schrijven en analytische vaardigheden zijn belangrijk. Hetzelfde geldt voor het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, waar ook weer voldoende inhoudelijke kennis voor nodig is.

In Lars vertelt... DBO is zo sexy! wordt benoemd hoe belangrijk het is dat een energietoezichthouder meetdata goed begrijpt en analyseert. Heeft een toezichthouder de data-analyse onvoldoende onder de knie? Dan is er grote kans op energieverspilling. In de praktijk is meetdata nog niet altijd beschikbaar. Wij zijn dan ook groot voorstander van de verplichting om meetdata beschikbaar te maken.

Communicatieve vaardigheden

Ook communicatieve vaardigheden zijn van groot belang. Natuurlijk is de ondernemer aan zet de maatregelen uit te voeren. Toch is het heel belangrijk dat de toezichthouder goed en duidelijk uitlegt wat de ondernemer moet doen. Dit vergroot de kans dat ondernemers met de maatregelen aan de slag gaan aanzienlijk. Beweeg ook mee waar het kan en wees streng wanneer het moet; dat levert de beste resultaten op. En daar is het allemaal om te doen natuurlijk!

Dat toezichthouden op energie écht een vak apart is, wordt steeds breder erkent. Zo organiseert Kenniscentrum InfoMil een communicatietraining, specifiek voor energietoezichthouders. Zo leren toezichthouders op een communicatief goede en stimulerende manier toezicht te houden op energie.

Ervaring

Naast inhoudelijke kennis en (communicatieve) vaardigheden, is ervaring hebben en houden ook belangrijk. Toezichthouders zijn vaak met andere milieuonderwerpen bezig en doen energie er dan ‘bij’. Voor voldoende ervaring op energie denken wij dat jaarlijks vijftig bedrijfsbezoeken per toezichthouder noodzakelijk zijn. Twee toezichthouders die jaarlijks elk vijftig bedrijven op energie controleren levert betere resultaten op dan vijf toezichthouders die jaarlijks elk twintig bedrijven controleren.

Toezichthouden op energie is belangrijk voor iedereen

Al met al komt er heel wat bij kijken om de rol energietoezichthouder goed uit te voeren. Maar het is echt belangrijk. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor bedrijven die verplicht zijn energie te besparen.

Als energietoezichthouders maken wij maar al te vaak mee dat een ondernemer baalt van onze komst. Hoe fijn is het dat we – als we de deur achter ons dicht doen – een blije ondernemer achterlaten! Een blije ondernemer die na het bezoek alle tools in huis heeft om aan de energiewetgeving te voldoen, zonder dat het veel geld kost. Een energietoezichthouder die weet waar hij of zij het over heeft, helpt bedrijven energie te besparen, te voldoen aan de wetgeving, en hier geld aan over te houden.

EnergiePartners kan helpen

In vergelijking met toezichthouden op andere milieu onderwerpen is toezichthouden op energie dus écht een vak apart. We merken dat omgevingsdiensten en toezichthouders druk bezig zijn met het eigen maken van de materie. Daarom starten we dit jaar met de EnergiePartners Academy: een opleidingsprogramma waarin alle bovengenoemde kennis en vaardigheden aan bod komen. Goed toezichthouden op energie kun je leren! Én dat brengt Nederland een stapje dichterbij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Laten we daarom met z’n allen die verbeterslag maken!

Meer weten over toezichthouden op energie en de EnergiePartners Academy? Fulco Barth staat voor je klaar!

f.barth@energiepartners.com | 030 207 40 70

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.