Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Lars vertelt... DBO is zo sexy!

17 dec. 2020

Maar niet heus. DBO – oftewel Doelmatig Beheer en Onderhoud – is het minst sexy onderdeel van het niet zo sexy onderwerp energiebesparing. In het scala aan klimaatoplossingen die meer aandacht verdienen, is DBO hét ondergeschoven kindje. Want ondanks dat het niet sexy klinkt, levert DBO een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Wat is DBO?

DBO staat voor Doelmatig Beheer en Onderhoud. In het kader van energiebesparing staat dit voor goed en efficiënt omgaan met de technieken die een bedrijf in gebruik heeft. Daar schort het in de praktijk vaak aan. Ook de wetgever onderkent het belang van DBO steeds meer. Op 10 december 2020 stuurde minister Wiebes van Economische Zaken een brief naar de Tweede Kamer. In de brief staat dat hij DBO-maatregelen duidelijker op wil nemen in de energiebesparingsplicht.

De besparingspotentie van DBO is groot

Zoals aangestipt in het artikel Hoeveel energie kan een MKB-bedrijf besparen? is de besparingspotentie van DBO-maatregelen groot. Kijk naar alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd korter dan vijf jaar; maar liefst 50% van de mogelijke besparing bestaat uit DBO-maatregelen! De grootste klapper is de verwarming die onnodig aanstaat. Dit komt vaak voor en zorgt voor een grote energieverspilling.

DBO is zeer rendabel

Iedereen vindt het zonde om energie, en daarmee geld, te verspillen. Neem dat kantoorpand waar de luchtbehandelingskast in het weekend onnodig aanstaat. Voor €150,- stelt een monteur de kloktijden van de luchtbehandelingskast goed in. De besparing: €5000 per jaar. De terugverdientijd: twee weken… DBO is dus zeer rendabel. Maar waarom gebeurt het dan vaak toch niet?

Wat maakt DBO in de praktijk zo moeilijk?

DBO is in de praktijk een uitdaging. Veel mensen – ondernemers voorop! – vinden het ontzettend mooi om iets te bouwen. Hebben ze een project gerealiseerd? Dan zijn ze er trots op. Dit is een belangrijke reden dat veel ondernemers enthousiast zijn over zonnepanelen op hun dak. Denk aan die ondernemer uit Utrecht. Er hangt een groot bord aan de voorgevel, waarop staat dat zijn dak vol ligt met zonnepanelen. Nu wil hij energieneutraal worden en daarom is de verwarming goed instellen een belangrijke stap. Maar kenbaar maken dat zijn verwarming efficiënt draait? Daar heeft hij geen interesse in. Niet sexy genoeg.

Daarnaast zijn DBO-maatregelen moeilijker te herkennen dan maatregelen waarbij nieuwe techniek nodig is. Op het typeplaatje van de cv-ketel zie je of deze oud is. Niet-geïsoleerde leidingen zijn direct zichtbaar. Het herkennen van tl-verlichting of gloeilampen is relatief makkelijk te leren. Bij DBO-maatregelen is dit ingewikkelder. Hoe zie je bijvoorbeeld of een thermostaat goed is ingesteld? Hiervoor is kennis nodig van:

  • de werking van de thermostaat;
  • de openingstijden van het bedrijf;
  • thermodynamica, en;
  • fysiologie van de mens (wat is een goede temperatuur in een bepaalde situatie?).

Wat DBO ook uitdagend maakt; met DBO-maatregelen ben je nooit klaar. Een techniek vervangen is vaak eenmalig, maar de techniek goed onderhouden moet jaarlijks. Goede DBO vergt discipline en organisatievermogen.

De belangrijke rol van meetdata

DBO is dé reden waarom EnergiePartners zoveel gebruik maakt van meetdata. Dankzij meetdata is gemakkelijk te zien of de apparatuur goed draait of niet. In de EnergiePlanner wordt de meetdata inzichtelijk gemaakt. Heeft een ondernemer de thermostaat niet goed ingesteld? Dan weet hij dat, zodra hij het gasverbruik van het weekend ziet. Zo zijn de grootste verspillingen gemakkelijk waarneembaar.

Oplossingen voor meer DBO

De besparingspotentie is groot en DBO is zeer rendabel. Ondanks dat is DBO in de praktijk een uitdaging en daarom gaat er nog veel energie verloren. Om de energieverspilling binnen DBO tegen te gaan, zien wij de volgende oplossingen. Wij zijn groot voorstander van:

  • het verplicht stellen van de DBO-maatregelen;
  • het gebruik van meetdata, en;
  • het opnemen van DBO in onderhoudsplannen.

Daarbij is van groot belang dat toezichthouders goed opgeleid worden in het herkennen van DBO-maatregelen. Met deze oplossingen maken wij van DBO de belangrijke klimaatoplossing dat het altijd al is geweest.

Meteen actie ondernemen?

Aan de slag met de DBO-maatregelen? Neem gerust contact met ons op. Mail naar operations@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. We helpen je graag verder.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.