Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Get to know us: partner Lars

10 dec. 2020

Interview met partner Lars

Samen klimaatverandering tackelen; dáár gaat het Lars om. Niet voor niets is hij in 2011 gestart met MKB Energieadvies; het EnergiePartners van nu. Samen met partners Robert en Leonard vormt hij tegenwoordig de directie. Hoe ziet Lars de energietransitie voor zich? En welke tips heeft hij voor bedrijven die ‘groener’ willen worden? En hoe zit het met de nieuwe online rubriek: Lars vertelt…? We vroegen hem het figuurlijke hemd van het lijf.

Lars, jij bent al vanaf de start dé ondernemer achter EnergiePartners. Het begon in 2011 met de naam Stichting MKB Energieadvies. Kun je wat meer vertellen over het begin?

Vanaf eind 2008 was ik werkzaam voor het Energiecentrum MKB. Dit was een door de overheid gefinancierde stichting, in het leven geroepen om het MKB te informeren over energiebesparing. We deden goede dingen, maar helaas werd de financiering begin 2011 stopgezet. Jammer, want mijn collega Stefan van Tongeren en ik zagen dat er in het MKB nog veel te behalen viel ten aanzien van de energietransitie. Met onze kennis van energiebesparing en feeling voor het MKB zijn Stefan en ik MKB Energieadvies begonnen. Mét succes. Al snel hadden we een grote opdracht binnen voor de Gemeente Utrecht. Dusdanig groot dat we drie mensen moesten inhuren. De groei zat er dus al vroeg in!

In 2012 heb ik samen met programmeur Dennis Eijpe de EnergiePlanner ontwikkeld. Dennis is vandaag de dag nog steeds nauw betrokken bij de IT-ontwikkelingen binnen EnergiePartners.

Heb je altijd al ondernemer willen worden?

Nee! Ik zie mezelf ook niet als ‘ondernemer’. Ik wil gewoon het klimaatprobleem oplossen en blijkbaar doe ik dit op zo’n manier dat anderen met me mee willen doen.

Inmiddels werken we onder de naam EnergiePartners en is er een hoop veranderd. Hoe heb jij de transitie van toen naar nu ervaren?

De grootste verandering ligt wat mij betreft buiten EnergiePartners. Klimaatverandering heeft in de afgelopen 10 jaar echt een plek op de agenda gekregen, zowel in Nederland als internationaal. Bij EnergiePartners is de naam veranderd en we bereiken onze commerciële klanten veel beter. We zijn flink gegroeid, maar inhoudelijk is veel hetzelfde gebleven. We werken nog steeds met de EnergiePlanner, gebruiken de kracht van meetdata en het klimaatprobleem is helaas nog niet opgelost.

Samen met partners Robert en Leonard vormen jullie de directie van EnergiePartners. Hoe ervaar jij de samenwerking?

Als heel goed. Robert, Leonard en ik vullen elkaar goed aan. Ik zeg altijd; ‘je moet het goed met elkaar oneens kunnen zijn. Dan kom je verder.’

Hoe zie jij de energietransitie voor je?

Als iets interessants en onvermijdelijks. Het was volgens mij Herman Wijffels die zei; ‘er is maar één toekomst en dat is een duurzame toekomst’. Zo is het wat mij betreft ook. Er is geen andere optie. We hebben het al te ver laten komen. Dit moeten we met 7 miljard mensen oplossen. Ik ben er optimistisch over! We gáán dit oplossen. Maar of we het binnen die 1,5 graad opwarming gaan houden… Ik ben bang dat dat niet lukt. Een graad of 3 lijkt mij waarschijnlijker.

EnergiePartners helpt het MKB de energietransitie door. Heb je nog een tip voor bedrijven die ‘groener’ willen werken?

De energietransitie bestaat uit twee kanten. Er is de sociale kant, oftewel de mens, en de technische kant; het energie-inhoudelijke. Beiden zijn belangrijk. Vanuit de sociale kant is wat mij betreft elke stap mooi meegenomen: hoe klein of groot ook. Wees ook blij met iedere stap! Met die positieve state of mind is de kans groter dat je een volgende stap zet. Wees ook niet bang om fouten te maken. Vanuit de technische kant adviseer ik bedrijven om vooral te kijken naar wat effect heeft. “Hoeveel” is hierbij het sleutelwoord.

EnergiePartners heeft veel expertise in huis. Daarom heb je de nieuwe rubriek ‘Lars vertelt…’ opgezet. Vertel daar eens over.
Klopt! Elke twee maanden schrijf ik, of een collega, een artikel over energiebesparing in het MKB. Zo besteden we aandacht aan vragen over de energietransitie; vragen die regelmatig aan ons gesteld worden. In oktober schreef ik mijn eerste stuk, waarin ik de vraag ‘hoeveel kan een MKB bedrijf gemiddeld besparen’ beantwoord. Volgende week staat er een nieuw onderwerp op de agenda.

Waar ga je het volgende week over hebben?

Dat zie je dan! Wel kan ik zeggen dat er nog veel onderwerpen aan bod komen. Een aantal voorbeelden: gaan we de klimaatdoelstellingen halen als we géén energie besparen? Wat komt er kijken bij het verwerken van meetdata? Welke energiebesparende maatregelen kan een ondernemer nemen zonder grote investeringen? Over al deze onderwerpen hoor je binnenkort meer!

Tot slot: wat is jouw werkmotto die je graag met andere ondernemers wil delen?

Ga fouten maken!

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.