Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Stimulerend Toezicht vs. Klassiek Toezicht

25 nov. 2020

Innoveren op toezicht, is dat mogelijk? Absoluut! De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek gebruikt deze methode van toezicht bij ondernemers. Dit doen zij in nauwe samenwerking met EnergiePartners. Stimulerend Toezicht is klassiek toezicht in een modern jasje. De toezichthouder staat naast de ondernemer in plaats van er tegenover. En met succes! De eerste resultaten zijn veelbelovend. Daarnaast heeft Stimulerend Toezicht de Innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2020 gewonnen; een mooie erkenning! Maar wat is Stimulerend Toezicht precies? We vertellen het je hier.

Klassiek toezicht

Eerst gaan we terug naar het begin; naar klassiek toezicht. Bij klassiek toezicht controleert een toezichthouder of een ondernemer voldoet aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. De focus van de toezichthouder ligt op handhaving. Hier komt veel bij kijken. Zo is er een controle op locatie nodig en moet een juridisch dossier aangemaakt worden. Dit is erg duur en kost veel tijd.

Platgeslagen gaat klassiek toezicht als volgt. Bij een fysieke controle concludeert de toezichthouder of de ondernemer voldoet aan de energiebesparingsplicht. Doet hij dit niet? Dan is de ondernemer in overtreding. Beide partijen spreken vervolgens af op welk termijn de overtredingen opgelost moeten zijn. Als dit na de afgesproken termijn niet is gebeurd, gaat de toezichthouder handhaven. Uiteindelijk kan een last onder dwangsom worden opgelegd; een bedrag die de ondernemer moet betalen als de overtreding niet binnen een bepaalde periode stopt. Blijft de ondernemer in overtreding? Dan worden er juridische stappen genomen.

Stimulerend Toezicht

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers van goede wil zijn als het op energiebesparing aankomt, maar hier geen focus op hebben. De wetgeving is ingewikkeld en ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Ook hebben veel ondernemers geen idee hoe hoog hun energierekening is en hoeveel besparingspotentie zij hebben.

Stimulerend Toezicht maakt de energiebesparingsplicht op een eenvoudige manier inzichtelijk. De ondernemer krijgt een concreet beeld van de energiesituatie in zijn pand. Samen met de toezichthouder kijkt hij naar:

  • de verplichte mogelijkheden en erkende maatregelen om energie te besparen,
  • de investeringen die gedaan moeten worden,
  • hoelang het duurt voordat een investering is terugverdiend, en
  • hoeveel kosten er bespaard kunnen worden.

De toezichthouder geeft de ondernemer toegang tot de EnergiePlanner; het online platform voor energietransitie. In de EnergiePlanner ziet de ondernemer zijn actuele gebruik, welke verplichte maatregelen hij moet nemen en wanneer, hoelang het duurt voordat investeringen zijn terugverdiend en hoeveel energie en geld hij bespaart door te verduurzamen.

Nadat de toezichthouder de energiesituatie in het pand heeft bekeken, krijgt de ondernemer drie jaar de tijd om te verduurzamen. Handhaving op energie doet de toezichthouder in deze periode niet. Wél blijft er toezicht. Zo is er jaarlijks een voortgangsgesprek. Ook krijgt de ondernemer een melding wanneer een maatregel moet worden doorgevoerd. Voldoet hij na drie jaar nog niet aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht? Dan wordt er toch nog handhavend opgetreden.

Gedragsverandering staat centraal

Stimulerend Toezicht maakt ondernemers bewust van besparingsacties, wat zij zelf kunnen doen om te verduurzamen en wat het hen oplevert. Zo verandert de houding en het gedrag ten opzichte van energiebesparing. Met Stimulerend Toezicht verdienen ondernemers geld door energie te besparen én zijn ze goed bezig voor het milieu. Daarnaast helpt het ondernemers om de verplichte maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en zo te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Een echte win-win-win situatie.

Wel toezichthouder, geen adviesrol

Maar hebben toezichthouders met Stimulerend Toezicht geen adviserende rol? Nee, want met Stimulerend Toezicht maken toezichthouders enkel afspraken over de wettelijk verplichte maatregelen. Zij laten ondernemers zien welke maatregelen zij moeten uitvoeren om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Hoe ondernemers dit doen en wie zij hiervoor inzetten, is volledig aan henzelf. De toezichthouders controleren vervolgens of de verplichte maatregelen uitgevoerd zijn en of de ondernemers uiteindelijk energie besparen.

Sluit je aan op het platform

Stimulerend Toezicht is goedkoper, efficiënter en effectiever dan klassiek toezicht. De methode is veel vriendelijker, wat zorgt voor binding en betere communicatie tussen de toezichthouders en de ondernemers. Daarnaast zijn de eerste resultaten veelbelovend.

Wil je ook aan de slag met Stimulerend Toezicht? Of help je ondernemers met het uitvoeren van maatregelen? Sluit je dan aan op ons platform.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Fulco. E-mail naar f.barth@energiepartners.com of bel naar 06 28 84 76 72.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.