Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Hoeveel energie kan een MKB bedrijf besparen?

12 okt. 2020

Deze vraag krijgen wij geregeld. De interesse is begrijpelijk, want energiebesparing is een belangrijk middel om de klimaatdoelen te halen. Wat je niet aan energie gebruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken.

Het antwoord is gemiddeld 23%. Een flinke stap op weg naar het landelijk doel van 49% CO2-reductie in 2030.

Deze 23% betreft het spreekwoordelijke laaghangend fruit. Het gaat louter om maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Veel bedrijven zijn wettelijk verplicht deze maatregelen door te voeren.

De helft van de besparing halen bedrijven door energieverspilling in hun bedrijf te stoppen. Zo blijkt uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd dat meer dan de helft van de bedrijven flink op hun gasverbruik bespaart door de kloktijden en de temperaturen van hun verwarming goed in te stellen.

De andere helft besparen bedrijven door nieuwe technieken toe te passen, zoals het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.

Vanuit financieel oogpunt is energie besparen een goed idee. De gemiddelde terugverdientijd van de maatregelen bedraagt 1,7 jaar. Het stoppen van energieverspilling heeft een terugverdientijd van hooguit een paar maanden. Maar ook de gemiddelde terugverdientijd van technische maatregelen is met 2,6 jaar kort.

Per bedrijf bedraagt de benodigde investering gemiddeld €12.000. Met zo'n 150.000 bedrijven in Nederland die verplicht zijn deze maatregelen uit te voeren, een mooie aanjager van 1,8 miljard euro van een duurzame economie.

Zonnepanelen zijn goed voor nog eens 14% mogelijke extra CO2-reductie bij bedrijven. Zonnepanelen zijn niet verplicht, maar vrijwel elke onderneming is geïnteresseerd om de stroom die zij gebruikt zelf op te wekken. Nog lang niet alle bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak liggen, dus ook daar ligt nog flinke potentie.

Statistieken over energiebesparing

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.