Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Hoe is het om te wonen in een tiny house?

16 mrt. 2020

Meet the 'green' team of EnergiePartners!

EnergiePartners streeft naar een betere toekomst door ondernemers te ondersteunen bij energiebesparing. Maar hoe zit het met EnergiePartners zelf? Hoe ‘groen’ zijn wij? Tijd voor een test! Vandaag is onze energieadviseur Mattias aan het woord. Hij woont in een tiny house: een kleine woning met een net zo kleine ecologische voetafdruk. Voor hem de combinatie van vrijheid en duurzaamheid. Aardig groen denken wij.

Mattias: hoe ben je op het idee gekomen te gaan wonen in een tiny house?

Samen met mijn vriendin trok ik een jaar lang rond over de wereld in een kleine camper. Klein: dus met weinig ruimte voor spullen. Dat beviel me wel! Het minimalistische leven en het vele buiten zijn. Duurzaamheid is voor mij altijd belangrijk geweest. Tijdens dit jaar kwam dit nog meer tot uiting. Stiekem hecht ik ook veel waarde aan vrijheid. Werken om een hoge huur of hypotheek te betalen? Niks voor mij. Werken doe ik omdat ik het leuk vind! Leven in een tiny house was dan ook het perfecte antwoord op al mijn wensen.

Je woont niet van de een op de andere dag in een tiny house. Hoe verliep dit proces voor jullie?

Tijdens onze reis is het idee van wonen in een tiny house dus ontstaan. Naarmate de tijd vorderde zijn we hier steeds serieuzer over na gaan denken. In de diverse landen die we bezochten kwamen we allerlei woonvormen tegen. Dat inspireerde ons. Vervolgens zijn we ons online gaan oriënteren. Ons enthousiasme groeide alsmaar. Hier wilden we voor gaan! Dat vroeg wel om een concreet plan. We hebben geld geleend van familie en zijn ons huis gaan ontwerpen. Zo stonden we op een dag op een strand in Turkije: ons droomhuis levensgroot uit te tekenen. Tot hilariteit van omstanders.

Tijdens onze reis begonnen we al met de ‘bouw’ van het huis. We kochten een oude omgebouwde koelcontainer, struinden Marktplaats af voor tweedehands bouwmaterialen, zochten sponsoren en de perfecte locatie. Terug in Nederland begon ik direct met bouwen. Dat duurde vier maanden, toen was ons huisje klaar.

En hoe voelde het voor jullie om afscheid te nemen van veel spullen die niet in een tiny house passen?

Dat afscheid vond eigenlijk al plaats voor onze reis. Toen hebben we letterlijk alles verkocht. Behalve de hoognodige items: die gingen mee op reis. Het voelde bevrijdend en het leverde geld op voor de reis. Elk verkocht item bracht ons dichterbij ons vertrek. Na enige tijd voelde het zelfs als een opluchting. Alle clichés bleken waar. Het hebben van minder spullen geeft mij meer ruimte in mijn hoofd. Ik ben veel minder bezig met consumeren. Dat draagt echt bij aan mijn geluk.

Jullie waren 'om'. Hoe reageerde jullie omgeving?

Enthousiast en alles behalve verrast. Onze omgeving was vooral blij dat we weer in Nederland kwamen wonen. De keuze om duurzamer te gaan leven werd en wordt aangemoedigd. Ik zit denk ik echt in een ‘duurzaamheidsbubbel’: mijn omgeving vond het fantastisch!

Wat zijn voor jou de grootste voordelen van leven in een tiny house?

Dat zijn er veel! Het dwingt een duurzame levensstijl af. We hebben weinig plek, dus kunnen weinig kopen. Daarnaast zijn we ‘off-grid’: we leven zelfvoorzienend. Ons water bijvoorbeeld is regenwater dat we opvangen en filteren. Alleen zo kunnen we aan water komen. We hebben geen riolering. Ons afvalwater filteren we met een helofytenfilter en ontlasting composteren we. Onze energie wekken we op met zonnepanelen en slaan we daarna op in accu’s. Het weer is voor ons dan ook bepalend. Soms regent het periodes niet of schijnt er geen zon. Dit heeft direct invloed op onze leefstijl. Daarnaast moeten we bewust omgaan met onze afvalstromen, we kunnen bijvoorbeeld geen chemicaliën gebruiken. We weten van al ons ge- en verbruik waar het vandaan komt. Er is veel tijd en liefde ingestopt. Dat voelt heel fijn.

Een ander groot voordeel is de vrijheid die een tiny house geeft. Het voelt als vakantie! We zijn jong, maar wonen vrijstaand en met een grote buitenruimte. Onze woonlasten zijn een fractie van wat we zouden betalen voor een ‘normaal’ huis. We werken daarom echt voor ons plezier. Daarnaast zorgt het hebben van minder spullen voor meer tijd. Tijd om leuke dingen te doen en echt te genieten. Van het buiten zijn bijvoorbeeld.

Klinkt goed! Maar er zitten vast ook 'nadelen' aan. Welke uitdagingen kom je tegen als tiny house bewoner?

Het concept ‘tiny house’ is nieuw. Het is daarom nog pionieren. Het vinden van een plek is lastig. Gemeenten moeten ontdekken hoe dit in de wetgeving past. Daarnaast is het leven in een tiny house niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je woont wel samen op een klein oppervlak. Je zit snel op elkaars lip en 18m2 op orde houden is nog best lastig. Het is snel een rommeltje. Ook brengt het zelfvoorzienend leven uitdagingen met zich mee. Als je staat te douchen bijvoorbeeld en er blijkt te weinig water te zijn: dat is niet lekker!

Heeft het wonen in een tiny house je ook op andere vlakken bewuster gemaakt?

Bewustwording en wonen in een tiny house gaan hand in hand. Je wordt je bewust van het weer, je omgeving, je spullen, de persoon met wie je woont en van jezelf. Ik weet nu veel beter wat voor mij belangrijk is in het leven. Zoals zaken die eerder ‘vanzelfsprekend’ of soms vervelend waren, zijn juist belangrijk geworden. Een goede plensbui bijvoorbeeld. Dan hebben wij weer water. Of het onderwerp energie en kilowatt: in een ‘normaal’ huis is dit misschien abstract. Je denkt hier wellicht pas over na bij de jaarafrekening. Voor mij is dit een dagelijks thema. Ik kijk ’s ochtends of de zon gaat schijnen. Zo weet ik of ik genoeg energie heb om de elektrische kookplaat te gebruiken.

Heb je een gouden tip voor toekomstige tiny house bewoners?

Ook in een 'normaal' huis kun je de filosofie van het leven in een tiny house toepassen. Dat vraagt alleen om iets meer discipline. Begin met spullen weg te geven of te verkopen. Leer om minder te consumeren. Word je bewust van de impact die jouw levensstijl heeft op het klimaat. En: ga naar buiten! Bewust zijn van de natuur om je heen is mijn grootste drijfveer geweest om duurzamer te leven. Zonder die drijfveer zou het leven in een tiny house voor mij moeilijk zijn. Want het is en blijft een beetje pionieren.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.