Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Get to know us: energieadviseur Kyra

25 feb. 2020

Kyra: onze energieadviseuse vol ambitie

Vandaag laten we je graag kennis maken met één van onze energieadviseuses: Kyra. Waar komt toch haar liefde voor energie vandaan? En hoe weet zij haar baan bij EnergiePartners te combineren met haar drukke studie? We vroegen het haar allemaal.

Kyra, om te beginnen: waar is jouw interesse voor energie ontstaan?

Mijn liefde voor energie is begonnen tijdens mijn bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement. Ik koos voor de richting 'energie en transport'. Dit is een richting waarbij de focus ligt op de natuurkundige werking van (duurzame) energie technologieën. Mijn nieuwsgierigheid naar dit onderwerp werd alsmaar groter, naarmate mijn kennis groeide.

Je zit ook bij het studiebeursprogramma Community of Energy Top Talents (CETT). Kun je hier iets meer over vertellen?

CETT is een community van studenten die een energiegerelateerde master volgen en bedrijven die actief zijn in de energiesector. Dan kun je denken aan netbeheerders of energieleveranciers. Samen delen we een ambitie: ons steentje bijdragen aan een versnelde energietransitie. Hoe we dit doen? Door anderen te enthousiasmeren voor de energiesector en door samen te werken aan vraagstukken binnen de transitie. Een van onze doelen is het inspireren van de jongere generatie. Zij zijn onze toekomst! Daarom organiseren en verzorgen we gastlessen op middelbare scholen omtrent energie en staan we op onderwijsbeurzen om in gesprek te gaan met leerlingen. Heel erg leuk.

En hoe ziet zo'n gastcollege er dan uit?

Een gastcollege bestaat vaak uit een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretische deel bespreken we drie onderdelen: de wat, waarom en hoe rondom energie. We zijn zelf aan het woord, maar stellen ook veel vragen. Zoals wat energie is, waar het vandaan komt, hoe energie in Nederland is geregeld, waarom de energietransitie zo belangrijk is en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Het zal je verbazen hoeveel de jonge generatie al weet over dit onderwerp!

Na de theorie gaan we praktisch aan de slag. De leerlingen zelf gaan werken met een casus. Denk aan het bedenken van een plan om hun schoolgebouw te verduurzamen. Energie is namelijk dichterbij dan je denkt. We geven aandachtspunten mee aan de leerlingen. Bijvoorbeeld dat ze kunnen letten op hoe je energiebewust handelen kunt stimuleren. Of welke energie technologieën er allemaal zijn. Of hoe kan de school zélf duurzame energie opwekken? Uiteindelijk komen de jongeren met creatieve oplossingen. Echt niets is te gek. Zo hebben we bijvoorbeeld ooit een groepje gehad die kwam met het idee om poepvangers in de toiletten te plaatsen. In plaats van een aardgasgestookt verwarmingssysteem zou er zo een poepgestookt verwarmingssysteem ontstaan. Briljant!

Welk gastcollege zal je altijd bijblijven en waarom?

Dat is het allereerste gastcollege dat ik heb gegeven. Ik vond dat zo spannend! Tijdens mijn middelbare schooltijd kon mijn klas namelijk zo vervelend zijn tegen docenten. Wat als dit mij overkwam? Gelukkig was dit absoluut niet het geval. De leerlingen waren enthousiast, oplettend en dachten uitstekend mee.

En hoe houden jullie je eigen kennis op peil?

We gaan met regelmaat op bezoek bij de aangesloten CETT-bedrijven. Om in gesprek te gaan met en mee te denken over probleemstukken die in verband staan met de energietransitie.

Wat is een typische karaktertrek van een CETT'er?

Studenten vanuit heel het land zijn bij CETT aangesloten. Een voorwaarde is dat je een masteropleiding volgt op het gebied van energie en / of duurzaamheid. Een typische karaktertrek is dan ook de passie die een CETT'er heeft voor de energietransitie. Je moet vastberaden zijn om de transitie bekend te maken en te versnellen. Onder andere dus door gastcollege's te geven op de basisscholen.

Wat kunnen wij als volwassenen doen om een groenere toekomst voor de volgende generatie te creëren?

Actie ondernemen. Nu! Ons eigen gedrag aanpassen, anderen stimuleren dit ook te doen en de volgende generatie betrekken bij het creëren van een groenere toekomst. Een mooi voorbeeld vind ik de klimaatstakingen van 2019. Jongeren vinden het klimaatprobleem heel belangrijk. Nu de volwassenen nog.

Naast je studie en je deelname aan CETT ben je werkzaam als energieadviseur bij EnergiePartners. Kun je vertellen waarom?

Kennis delen en elkaar helpen is voor mij heel belangrijk. Ik merk dat mensen wel duurzamere keuzes willen maken, maar niet precies weten hoe ze dit moeten doen. Dit is voor het bedrijfsleven precies zo. EnergiePartners wil bijdragen aan een betere toekomst door het bedrijfsleven door de energietransitie heen te helpen. We geven inzicht in hun energieverbruik. Dit bespreken we met de klant en we maken dan samen een plan van aanpak voor verbetering. Ook hier staat kennis delen en elkaar helpen centraal. De werkwijze van EnergiePartners sluit dan ook naadloos bij mij aan. Ik ben blij deel uit te mogen maken van zo'n mooi team. We handelen allemaal vanuit dezelfde missie: het milieu verbeteren. Super positief. Dat zorgt voor een goede sfeer en een fijne band op de werkvloer. En aan energie geen gebrek ;).

Over energie gesproken: waar haal jij jouw eigen energie vandaan om al deze dingen te combineren?

Mijn motivatie om bij te dragen aan een versnelde energietransitie geeft mij letterlijk energie. Het geeft me ook onwijs veel plezier. Soms is het erg druk, dat klopt. Dan kan ik de combinatie moeilijk maken. Vorig jaar bijvoorbeeld had ik een moment dat het even te veel werd. Dan zet ik wel een stapje terug. Maar dit kan voor mij de pret nauwelijks drukken. Plezier is en blijft mijn drijfveer. En een goede planning: dat helpt ook.

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.